Как да си изберем куче?

куче, породи куче, кучешке породи, чистокръвно куче, родословие на куче, на породата, куче немска овчарка, куче каквказка овчарка, дого аржентино, аржентинец, булдог, куче бултериер, далматин, далматинец куче, голдън ретривър, московска стражевая


В апартамент ли живеете или в къща? Търсите куче за селска местност или за в града? Какво куче да си вземе семейство без и какво с деца? Породи, подходящи за хора в зряла възраст, за самотни или за младо семейство, което в бъдеще ще има деца. Къде и какво куче можем да закупим, как да се убедим в качествата на малкото кученце, какви проверки можем да извършим? А сами, дали ще се справим?

Подходим ли с ум, не се ли подчиним на емоциите, можем да направим избора на кученце приятен житейски епизод и първоначалната радост да превърнем в постоянно удоволствие за всички у дома. Вашият бъдещ любимец е в състояние да ви даде самоотвержена любов, привързаност и уважение, което може да се окаже единственото спасение от равнодушния, а в последно време враждабен заобикалящ ни свят.

Пред нас обаче стоят за разрешаване редица въпроси, между които: къде кучето ще извършва своите физиологически нужди? “Върху вестник или навън?”. Ако по някакви причини ще сте възпрепятстван да извеждате регулярно кучето си навън, помислете за такава порода, която ще може да извършва своите работи у дома. По принцип това е необичайно за кучето, тъй като то трябва да изпразва коремчето и пикочния си мехур навън. Има породи, които по своите габарити и големина са в състояние напълно да се освобождават така – “върху вестник или хартия”, или да се научат да се освобождават по единия и по другия начин. Представяте ли си, как един санбернар или датски дог, ще се научат да си вършат работата “върху вестник”, да завидиш на такава хартия, не дай Боже да си чистач в такъв дом. От дребните породи вие трябва да си изберете такава, от която оставени сами вкъщи да не гризат, драскат или повреждат мебели, вещи и други. Кучетата вършат това, защото са неспокойни без стопанина си, страхуват се, че са останали сами и пред неувереността, дали въобще ще се върне стопанинът. Тогава те късат и повреждат всичко, попаднало в лапите им. Когато говорим за кучета, които гризат домашните вещи и предмети, нямам предвид ненавършилите 6 месечна възраст. За тях това е нормално тъй като им растат зъби.

От средно - и малогабаритните породи кучета най-спокойни са шотландската овчарка, английският и френският булдог, мопс, мини-пудела и други.
Кучето може да извършва своите физиологични нужди и в ограниченото дворно пространство на къщата ви. Щом приемете, че ще извеждате кучето си “навън”, никога не го пускайте без повод. Това освен, че е противозаконно, е твърде опасно за вашето необучено и трудно управляемо животно. Доколкото животът на кучето наъплно зависи от вас, вие непрекъснато трябва да чувствате своята отговорност. Който не иска да я поеме – по добре да не си взема куче!

Ако имате деца или сте много заангажиран с домашни задължения, не ви трябва лесно раздразнително и твърде емоционално куче. Добър избор ще бъде голямо и спокойно куче, което да издържа на детския тормоз и лудории. Такива са породите немска овчарка, лабрадор, санбернар, пиринейска овчарка, московска стражевая, нюфаундленд и др.

Ако дълго ще оставяте кучето си само през деня, не си вземайте куче от ловните или северни породи – те са изявени представители на гризането на домашни вещи. Добрият избор при вас се свежда до прилична овчарка – немска, белгийска, доберман, мителшнауцер и други.

Нямате ли намерение да оставяте своя любимец сам, вземете си дружелюбно и послушно животно. Това може да е добро ловно куче, овчарка, питбул и други.
В семейство, където има много деца, не вземайте мини пудел, цвергшнауцер, булонка, йоркшир териер, чи-хуа-хуа, които, за да се защитават от дърпането, щипането и игрите на децата, може да ги ухапят, което ще е неприятно за всички у дома.

Ако се нуждаете от надеждна охрана на дома си, на членовете на семейството, ориентирайте се към немската или пиринейската овчарка, ротвайлер, шнауцер, шотландски вълкодав и други кучета от служебните и работни породи. Като надеждни пазачи могат да се ползват и златист ретривър, лабрадор, българското планинско пастирско куче – каракачан, шарпланинец, южноруска овчарка, кавказка овчарки, кувас и други, които сравнително лесно се поддават на дресировка.

За охрана прекрасна работа могат да свършат и породите стафордширски и бултериер, дог от Бордо, акита ино, южноафрикански риджбек и много други. Правилно дресираното куче ще направи вашия дом непристъпен.

Характерът на кучето по правило отразява този на стопанина. Лесно възбудимите и нервни хора обикновено предават това и на кучето си. Хората с такъв характер е добре да вземат кучета от породи, които са спокойни и уравновесени като санбернар, пиринейско овчарско куче, немска овчарка или датски дог.

Къде живеете? В самостоятелна къща или в жилищен блок?
Това е от особено значение при избора на породата куче. Жилището ви е без асансьор. Добре е да вземете средно габаритна или дребна порода, която ще може да върши “нуждите си” на хартия. Докато кучето ви порасне и може вече да задържа, ще ви се налага по пет-шест пъти дневно да слизате от високия си етаж в продължение на най-малко пет-шест месеца. Това усилие е свързано и с вашите физически възможности, с които не можете да не се съобразите при избора.

Кучето лае непрекъснато през деня – изключително неприятно за съседите обстоятелство, с което не можете да не се съобразите. Както казахме, оставеното в къщи само куче е неспокойно, то гризе, драска и най-вече лае или вие. Това с особена сила се отнася за ловните и северните породи кучета, поради което не ви ги препоръчвам, ако отсъствате продължително време през деня и живеете в кооперация. Оставени сами, спокойно се държат немска овчарка, доберман, датски дог, санбернар (който много обича деца), булмастиф, пиринейска овчарка, пудел, лабрадор, златист ретривър, шотландската овчарка и други.

Избирате куче за селска местност или за града.
Препоръчително за селската местност е да си вземете куче от по-крупните породи, които искат простор. В апартамент за предпочитане е по-малко габаритно куче като цвергшнауцер (от десет притежатели на кучета ва Париж, поне десет имат цвергшнауцер), че-хуа-хуа, булонка, мителшнауцер, по-дребните шпицове и други. Ако все пак искате да имате в апартамента си едропородно куче, изберете си порода със спокоен и уравновесен характер като немска овчарка, московска стражевая, санбернар, пиринейска овчарка, дог, мастиф, мастино неаполитано, лабрадор. Тези породи кучета се разбират прекрасно с децата, но искат да им отделяме поне два-три часа на ден за разходка и натоварване. Тези кучета се държат спокойно, дори когато останат сами вкъщи.

Семейство без деца, които са ангажирани през целия ден, е добре да си вземат куче, което да стои спокойно само вкъщи. На такова семейство му трябва куче, което не изисква много движение.

Семейство с деца. Кучето, което ще вземете, не е кукла или механизирана играчка, която може да се разглоби или да се хвърли (когато омръзне), да се тегли, къса и щипе. Уверен съм, че всички родители знаят това, но трябва да съумеете да го предадете и на децата си.За такива семейства най-добре ще бъде придобиването на голямо по размери и спокойно по характер куче, може даже и от някои ловни породи. В компанията на децата кучето трябва да респектира с големината си, както и да може да се противопоставя достатъчно спокойно и снизходително към безбройните детски лудории и фантазии. Не разрешавайте на децата си да се превръщат в инквизитори на животното, това е твърде опасно за тях и бъдещото им изграждане като хора.

Пенсионерска двойка, която се радва на заслужено спокойствие, вече разполага с достатъчно време един за друг, както и за новия член на семейството. Той ще внесе оживление и емоции в ежедневието им. Такова семейство трябва да си вземе куче, чийто габарити са съобразени с физическите възможности на възрастта им. Не ви е нужно куче, което при разходките ще ви принуждава да бягате. Вземете си куче, което ще можете да управлявате и то да ви се подчинява. Идеалният вариант е придобиване на ливретка, йоркшир-териер или мини пудел. На хора в тази възраст препоръчвам да си купят куче, навършило поне пет месеца. На тази възраст то вече е приучено да не гризе вещи, контролира до голяма степен физиологичните си нужди, както и е изявило основните черти на характера си. Ваш любимец може да стане и нечистопородно куче – радост в ежедневието ви и сигурен дом за него.

На самотно живееща млада жена й трябва куче, което няма да ревнува приятелите й от другия пол. На кучето ще му се налага да среща много нови гости и непознати хора, поради което не трябва да бъде агресивно и прекомерно контактно и нахално. На самотноживеещата жена кучето може да бъде с големи или малки габарити. Мил компаньон, жива играчка или сигурен страж, трябва да реши сама.

Старият човек има по различни потребности от тези на младите. Той прекарва по-голямата част от деня си у дома, без да излиза. Някои са с намалени физически сили, което им пречи да управляват и удържат кучетата от крупните породи. Идеалният вариант при избора на куче за стари хора е малко или средно куче, което може да върши нуждите си “върху хартия”, без да бъде притеснено от относително неподвижния и затворен живот на стопанина си. Правилният избор се свежда до булонка, ши тсу, тибетски териер, бишон-фризе, такса, малък шпиц и други. Не бива старият човек да взема овчарка, доберман, лайка, пойнтер, лабладор, тъй като тези породи кучета са в излишък жизнерадостни, енергични и волеви и тяхното овладяване и управление може да се окаже много трудно за него.

Млада съпружеска двойка с намерение да има деца, а желае да има и куче. Препоръчително е да се ориентират към куче с подходящ “домашен” характер. Съобразявайки се с това, че пухкавата жива играчка ще живее с вас 9-17 години, ще живее с бъдещите ви деца, затова проявете отговорност при избора. Вашият любимец трябва да може да се приспособява към бъдещите членове на семейството, да се съобразява с особеностите на техния растеж. Вземете куче от порода, която обича деца. Подходящи животни за младо семейство са фландърското бувие, боксер, датски дог, овчарка, санбернар, московска стражевая и други от служебните породи. Тези кучета спокойно могат да бъдат оставяни сами вкъщи, когато сте на работа, а в същото време да са добри домашни стражи.



Виж: Фотогалерия на породите кучета


Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи