Как се избира кожено яке

Кожено яке, яке от кожа, якета, яке, палто, сако, манто от кожа


Въпреки че е класическа мъжка дреха, коженото яке може да се намери в много варианти. Как да изберем най-подходящия?

Цветът

Класическото кожено яке е черно, второ по популярност е тъмнокафявото.


Черното се смята за малко по-официално – ако и кройката му е класическа, може да се носи и в бизнес среди, – докато кафявото често е спортно. Ако държиш да си вземеш някакъв друг цвят, модерен за сезона, трябва да имаш предвид, че на следващата година актуалният цвят ще е друг. Освен това всеки цвят без черно и донякъде кафяво е много труден за съчетаване. Затова, ако не можеш да си позволиш да си купиш две-три кожени якета наведнъж, по-добре се придържай към традиционните цветове.

Дължината

Късото яке е подходящо за спортния и спортно-елегантен стил. Малко повече официална употреба има средната дължина – според някои такова яке е най-добрата инвестиция.

Въпреки че по-дългите варианти вече не са якета, а по-скоро палта, ще се спрем и на тях. Кожените палта могат да са с дължина от коляното до глезените. Когато си избираш дължината, имай предвид, че долната част на много дългото палто се цапа лесно в киша, дъжд и мръсни градски условия. Като цяло дългото кожено яке може да е много стилно, ако се съчетае добре.

Съчетанието

Без значение каква е дължината, кожените якета стоят много добре с блуза с поло яка отдолу. Вариант са и полуполото и V-образното деколте. Много кожени якета стоят добре с подходящ шал. Кожените ръкавици също са много добро допълнение.

В зависимост от стила и кройката кожените якета могат да се носят не само с класическите дънки, но и с по-официални панталони. На кафявите кожени якета много подхождат джинсови панталони в подходящ землист цвят.

Кожата
Тя може да бъде най-различни видове. Най-често при якетата тя е волска или агнешка. Агнешката е доста по-мека и приятна на пипане, но по-малко издържлива на външни влияния и по-скъпа в сравнение с волската и телешката. Ако искаш да носиш кожено яке през зимата, можеш да се спреш и на такова с мека и топла подплата.

Стилът
Той зависи изцяло от вкуса ти и от начина ти на живот. Дали ще избереш абсолютно изчистен модел или такъв с повече джобове, ципове и други елементи зависи само от теб.

Коженото яке има дълъг живот, затова изборът му трябва да е много внимателен. Всички в него трябва да ти харесва – кройката, цветът, кожата.

Цената

Няма какво да се лъжем – хубавото кожено яке не струва малко пари. Отдели време, за да разгледаш магазини и изложения, пробвай различни модели, консултирай се, за да избереш най-доброто съчетание на качество и цена.


Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи