Дивите животни | Първа помощ

животни, диво животно, горско животно, пленински животни, лисица, вълк, мечка, заек, пор, диво прасе, елен, сърна, кошута, таралеж, костенурка, бялка, златка, катерица, див заек, помащ, първа помощ, помагам



Винаги трябва да помогнем на ранен таралеж, който не е успял да се укрие за
зимата в дупка, или е отслабнал от глад рано напролет след зимен сън. Заведете пострадалия таралеж на лекар, възрастния таралеж е непретенциозен към условията на отглеждане, много лесно се научава. Трябва да ги храните два пъти на ден-сутрин и вечер, в храната на възрастния таралеж влиза мляко с накиснат хляб,сурово месо, нарязано на филийки по 25-40 гр., варени зеленчуци, риба, земни червеи, хлебарки, охлюви.

Гнездото може да направите в дървена кутия с голям отвор,където да изсипете дурвени стърготини и да поставите мека постелка, която да сменяте редовно. Всеки ден поставяйте прясна вода. При отглеждане на таралеж има някой трудности, свързани с неговата нечистоплътност и шум, който издават лапите му, тичайки в стаята.

Винаги отглежданите за известно време в плен животни поради неправилно хранене, липса на витамини и протеини получават нарушение в обмяната на веществата. Признаци за заболявания по кожата се появяват места без козина с различна форма и големина,кожата е чиста, няма сърбеж. Ако не предприемете мерки може да настъпи паралич на крайниците, за да излекувате започващото заболяване на животното се дават витамини от групата В, калциев глюконат, калциев хлорид-10%, разнообразна белтъчна храна. Понякога се случва животните да бъдат убити от ловци, децата им загиват сами, ако няма кой да ги храни.

На пор, язовец, лисици, отглеждани в плен е полезно да се добавя отвара от листа на коприва във питейната вода. Ако сте закупили аквариум, стените на който са залепени, трябва в продължение на няколко дни да го пълните с вода, в зависимост от използваните материали за лепене, от тях се отделят вредни вещества за животните и растенията. В козината на малките животни винаги има паразити,подобни на въшки-кърлежи. Те предизвикват сърбеж и безпокойство в животните, кожата червенее, покрива се с кори и люспи, козината опада. Обработете животните с подходящи препарати и повторете процедурата след 3-4 дни, после след седмица, дезинфекцирайте клетката.

Мармота се храни със детелина, глухарче, трева, обичат бял и черен хляб, ядки, зърнени храни, плодове, зеленчуци. Ако мармота се държи в прохладно помещение, където е около нула градуса, може да заспи зимен сън, но живее ли в топла стая не изпада в зимен сън. Зимното безсъние и липсата на витамини водят до оплешивяване на животното, в такъв случай давайте зелен фураж и мултивитамини. Клетката трябва да бъде със здрава метална стойка и мрежа,иначе хитрия и интелигентен звяр ще направи дупка.

Може да възникне проблем,ако решите да окажете помощ на ранена лисица, енотовидно куче, язовци. Те се хранят с месни,рибни и млечни продукти, отглеждат се в големи воалиери. Постепенно част от месното меню може да се замени с каша, хляб,пода на воалиерата трябва да бъде направен от някакво покритие, което да не позволява копаенето на тунели, клетките и воалиерите се закрепват здраво.

Катериците се хранят с ядки, гъби, бял препечен хляб, ягоди, давайте им тебешир, яйчени черупки. Младите животни обичат извара и мляко,в клетката поставете гнездо, тя ще живее там, пазете катерицата от преки слънчеви лъчи.

Много диви млекопитаещи попадат във вашите ръце травмирани от ухапвания или рани. За лечението им е необходимо да подстрижете козината около раната, да почистите и промиете с р-р на калиев перманганат(розов цвят) или 3% р-р на водороден прекис. След това напръскайте със стрептоцид или намажете с подходящо лекарство. От некачествената храна животните ги боли стомах,фекалиите са течни. За лечение вместо вода дайте розов р-р калиев перманганат или силен чай, вътрешно-таблетки.

Отнесете се сериозно към заразните заболявания-трихофития,причинена от гъбички,лесно е да се забележи-козината опада, остават плешиви места с различни големини,на кожата се появяват струпей. Лечение-обработка на болните места с 10% р-р на йод,след това ежедневно втриване на мазило до тогава, до като не започне да расте нова козина. Едновременно провеждайте дезинфекция на клетките.

Понякога земноводните и влечугите също се налага да бъдат отглеждани в плен. Например: за да бъдат пренесени от едно блато, което е застрашено от пресушаване,на друго безопасно място. Може да забележите,че някой водни жаби също могат да страдат от заболявания. Ако корема е почервенял, по кожата има червени петна или язви-това е рубеола. За лечение: животните се държат във вана в р-р на калиев перманганат(розов цвят)или в р-р трипофлавин. При гущерите често има кърлежи, които предизвикват сърбеж и пустули, кърлежи се премахват с пинсета, а пустулите се намазват с р-р фурацилин, след това се маже с пеницилин или синтомицин. За профилактика специалистите съветват няколко пъти в седмицата да се къпят в топъл р-р калиев перманганат за 10-15 мин.

Земноводните и влечугите може да страдат от авитаминоза, при костенурките се размеква черупката, очите се подуват. При други животни се появяват ранички,костите се изкривяват. Лечение-доброкачествена храна,различни витамини, при хранене с лоша храна започва да се възпалява корема, фекалиите се воднисти или има запек. Вместо вода в такъв случай давайте слаб р-р на калиев перманганат. Рани и ожулвания се промиват с розов р-р калиев перманганат или водороден прекис, след това се посипва с бял стрептоцид. Може да се маже с вишнева мас... продължава


Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи