Ечемик се лекува с компрес от лайка и невен

Ечемик на окото
Ечемик (хордеолум)
Вероятно много хора са получавали гнойно възпаление върху клепача, по-известно като ечемик. Освен че усещането е крайно неприятно както при конюнктивит, от подутината върху клепача човек почти не може да вижда. Ечемик на окото представлява гнойни възпаления върху клепачите. Причинител за появата на ечемика са бактериите от вид стафилококи. Тези бактерии поразяват организма, когато той е с отслабена имунна система. Тези бактерии често се намират в носа и лесно се пренасят до окото ако човек си пипа очите, след като се е пипал по носа. Освен това има и хора с определени заболявания, които са предразположени към появата на ечемик на окото - например диабетиците.

Лечение на ечемик
Повечето от тях минават от само себе си за няколко дни, но процесът може да се подпомогне с топли компреси с лайка или чиста вода. Топлината от компреса засилва притока на кръв към ечемика и й помага да се справи с инфекцията. Компресите се правят по 3-4 пъти на ден за по 15 минути. Те облекчават болката, която е най-дразнещия елемент на възпалението и често е съпроводена с постоянно сълзене. Ако ечемикът не се лекува навреме, може да се развие гнойно възпаление на очната ябълка и дори гноен менингит. Важно е да се знае, че "узрелият" ечемик не бива да се изстисква и да не се натиска грубо, за да не се замърси. Хубаво е участъка да се почиства със стерилен памук или марля, натопени в преварена вода.

В случай, че се сблъскате с подобен проблем, е необходимо да се консултирате с очен лекар. Обикновено неразположението се лекува локално с капки, но в редки случаи се налага и оперативна намеса. След консултация със специалиста може да приложите и рецепта от народната медицина, за да облекчите неприятното усещане. Нашите баби препоръчвали болният клепач да се натърка с разрязана на две скилидка чесън или със злато. Може да си правите и хладки компреси от лайка или пък да наложите върху ечемика парче локум.

Профилактика на ечемик
Повишете устойчивостта си спрямо инфекции чрез редовни физически упражнения, здравословно хранене и методи за справяне със стреса. Ечемикът е заразен, затова болният трябва да ползва индивидуални кърпи за лице и тяло, конто да се сменят всекидневно. Ако живеете с човек, страдащ от такава бактериална инфекция, мийте внимателно ръцете си и избягвайте да пипате очите си.Билколечение на ечемик
- Всеки ден яжте по 2 скилидки суров чесън, за да повишите имунитета си.
- Направете чай от една от следните билки: очанка (намалява възпалението), репей или невен (за борба с инфекциите). Пригответе компрес и го наложете на мястото. Повтаряйте процедурата на всеки 2 часа.
- За укрепване на имунната система пийте всекидневно по 2 чаши чай от ехинацея, репей, хидрастис, лепка и мента.

Конюнктивит симптоми! Признак на друга болест или само възпаление
Всичко за лечение на очни заболявания - информационен портал






Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи