Глаукома води до ослепяване! Симптомите са едва забележими

Глаукомата е коварно очно заболяване, което е лечимо в наши дни, но понякога твърде късно пациентите търсят специализирана офталмологична помощ. Човек гледа с две очи и случайно, закривайки едното, установява, че зрението с другото око е намалено. Това е неприятен момент както за пациента, така и за лекаря и би могло да се избегне при редовни профилактични очни прегледи.

Какво е глаукома?
Смисълът на това понятие включва група очни заболявания, при които вътреочното налягане е достатъчно повишено, за да причини увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Много важен е наследственият момент. Средно при 50% от засегнатите се установява наличието на болен роднина. Затова пациенти след 40-годишна възраст с глаукомно болни родители трябва профилактично да изследват вътреочното си налягане на всеки 6 месеца.

Ранната диагноза и лечението са предпоставка да се избегне слепотата или сериозната загуба на зрение. Глаукомата се появява, когато налягането в очните дъна се повиши. Колкото е по-високо налягането, толкова по-сериозно е нарушението на очния нерв. Ако глаукомата не се лекува, резултатът е пълна слепота.

Окото е фина и чувствителна оптична система, чието добро функциониране не бива да се подценява. Неправилният режим при работа с компютър или прекаленото четене на изкуствена светлина може да предизвикат умора в очите, сълзене, парене, дори болка. Много важни са профилактичните очни прегледи. Когато те се правят при добри специалисти и с необходимата апаратура, може да се спестят редица усложнения.

Около 50 000 човека в България страдат от глаукома, но половината от тях не знаят, че са болни. За това алармира по време на пресконференция днес председателят на Националната глаукомна асоциация доц. Наталия Петкова, цитирана от zdrave.net. Тя отбеляза, че заболяването е отговорно за 12 % от случаите на загуба на зрението и от него страдат между 60 и 70 млн. човека по света.

Доц. Петкова коментира, че за да бъде лекувано успешно заболяването трябва да се диагностицира в ранния му стадий и да се лекува. В противен случай процесът на увреждане на зрението става необратим. Проблем обаче е това, че отначало заболяването протича без изявени симптоми и докато бъде открито може да са минали години. Ето защо лекарите трябва да могат да разпознават рисковите фактори, а те са високото очно налягане, високото кръвно налягане, късогледството и наследствеността.

Средно при 50% от засегнатите се установява наличието на болен роднина. Затова пациенти след 40-годишна възраст с глаукомно болни родители трябва профилактично да изследват вътреочното си налягане на всеки 6 месеца. Пациентът трябва да знае, че увреждането на нервните фибрили на зрителния нерв при глаукома е необратимо.

Всичко за Очни болести и лечението им (български портал start.bg)






Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи