Конюнктивит симптоми! Признак на друга болест или само възпаление

Освен бактерии, конюнктивит могат да причинят и вирусите. Тогава болестта протича по-тежко и може да стане хронична. Често се засяга и роговицата. Появяват се кръвоизливи по конюнктивата, секретът е лепкав, клепачите - подути (оток на окото). Не винаги е засегнато и второто око. Вирусният конюнктивит е силно заразен и се предава по битов път. Инкубационният му период е 7-10 дни.

Какво представлява конюнктивитът?
Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, като причините за това са многобройни. Състоянието най-често се включва в понятието червено око, тъй като основният му отличителен белег е общото зачервяване на очния булбус. Конюнктивитите са често срещано очно заболяване, поради което тяхното познаване и навременно лечение има съществена важност.

Очите може да сълзят и парят заради гонорея или хламидия.
Усещате чуждо тяло в очите, парене, глождене. Очите са леко зачервени, а клепачите - леко слепнали при ставане от сън, отекли. Най-вероятно това е конюнктивит. Конюнктива е лигавицата, която покрива вътрешната повърхност на клепачите. По произдход и като причина за възникване има доста видове конюнктивити, но доста често той не се появява сам по себе си, а е симптом на друга болест. С други думи - задължително е при поява на конюнктивит да се мисли и за друга болест.

Конюнктивитът не е симптом на друго заболяване, когато е причинен от бактерии. Този вариант на болестта се среща доста често. Той няма инкубационен период, може да се хване навсякъде - в градския транспорт, на работа, вкъщи, ако пипнете очите си с мръсни ръце. Обикновено болестта започва от едното око, после се предава на другото. Усеща се парене, зачервяване, може да има оток на клепачите и секреция, усещане за чуждо тяло в окото.

Има обаче състояния, при което правилното диагностициране на конюнктивита е от съществено значение за организма и именно тук е ролята на лекаря, който да отграничи леките, лесно поддаващи се на лечение конюнктивити от агресивно развиващите се възпалителни промени на конюнктивите.

Конюнктивитите представляват около 30% от очната поликлинична заболеваемост, като при сезонни епидемии честотата им може да достигне 70-80%. Почти всеки трети човек в даден етап от живота си страда от това заболяване. Обикновено няма разлика в честотата и начина на протичане на заболяването при мъжете и жените. Освен това възрастта и расата също не са фактори, определящи разпространението на конюнктивитите. Важни за лечението и прогнозата на заболяването са два фактора:

- причината за възпалението на конюнктивата
- състоянието на имунната система

И най-лекият конюнктивит може да стане гноен, ако не се лекува и ако не се отбягват причинителите му - бактерии или вируси. При гнойния конюнктивит секретът от очите вече е жълто-зеленикав. Често срещана причина обаче за поява на гноен конюктивит е наличието на гонорея (трипер). Получава се или при докосване с ръка на очите след допир с генитален секрет - свой или чужд, или по кръвен път - инфекцията се качва от гениталите към очите. Ако причина за конюнктивите е гонорея общото състояние е лошо, човек има температура. Може да се стигне до пробив на роговицата и вътреочна гнойна инфекция.

Как могат да бъдат облекчени симптомите?
Още преди търсенето на медицинска помощ съществуват някои способи, с помощта на които симптомите да бъдат облекчени и освен това да се спре разпространението на инфекцията. Най-често това са:

- Предпазване на очите от различни дразнещи или замърсени предмети чрез редовно миене на ръцете и отбягване на контакта им с нечисти предмети.

- При начало на симптомите премахване на контактни лещи и заменянето им с очила.

- Поставянето на студени компреси на окото, които през 10 минути да се сменят.

- Измиване на лицето и на очите само с вода без използването на каквито и да е козметични средства.

- Не се препоръчва търкане на очите, тъй като това пряко спомага за разпространението на инфекцията.

Ако едното око е инфектирано, а другото не, то в никакъв случай да не се пралагат капки от една и съща опаковка. Често при слагането на капките се докосва конюнктивалната повърхонст, което води до замърсяване на тестера, в резултат на което при използването му върху здравото око, настъпва инфекция.

* Виж повече за Очни болести и лечението им!






Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи