Хирургична терапия на бенки по тялото

Хирургично отстраняване на бенки
Как се осъществява терапията?
По време на първото посещение е желателно да обсъдите с вашия лекар какви промени бихте искали да постигнете във външния си вид. Той ще ви разясни всичките възможни варианти, които са подходящи за вас, същността на отделните процедури, рисковете които крият, вида на обезболяване, както и цената. Опасни ли са бенките за вашето здраве?

Вашият лекар ще ви разпита подробно и ще се информира относно общото ви здраве, след което ще прегледа бенките ви. Желателно е бенките да бъдат фотографирани, след което лекаря ще ви даде инструкция как да се подготвите за процедурата. Запознаването с детайлите на различните терапевтични възможности, рисковете и ползите при всяка от тях, е верния път при взимането на правилно решение. Вижте въпросите по-долу, които може да зададете на вашия доктор.

За бенките, които изглеждат предракови, лекарят обикновенно изисква допълнително изследване което се състои във взимане на биопсия, малко парченце кожа и последващо хистологично изследване. Биопсията се прави със специален инструмент – пънч, но може да се направи и със скалпел или ножица. Взетото парченце тъкан се изпраща в патохистологична лаборатория, където се изследва.

Ако хистологичният резултат покаже че бенката е безобидна, доктора може да отстрани останалата част от нея чрез плоско отстраняване или изрязване. Плоското отстраняване се състои в премахване на изпъкналата част на бенката до нивото на кожната повърхност. Тази техника се прилага при пациенти, които имат бенки, дразнещи се от дрехите или от движението на тялото. Макар и рядко, при тази техника се наблюдава отново израстване на бенката от останали, неотстранени невусни клетки. Това може да стане през следващите няколко години. Друга странична реакция е възвръщането само на пигмента в полето на отстранената бенка, което остава като тъмно петно.

Техниката чрез изрязване може да се прилага и при доброккачествени и при рискови бенки, като при потенциално рисковите тя е определено за предпочитане. Нарича се още елиптична ексцизия, защото бенката, както и част от околната и подлежаща тъкан се изрязват овално или под формата на елипса. Цялата бенка се отстранява, частта над и под нивото на кожата. Използват се различни способи за спиране на кървенето, както и за по-бързо заздравяване на раната. Ако се използва острие, оперативния дефект се затваря с шев, а ако се използа лазер, това не се налага. След процедурата се поставя превръзка.

Отстраняването на бенката трае различно дълго в зависимост от размера и избраната техника. Плоското пренахване обикновенно отнема около 20 минути. Премахването на бенки може да се извърши в кабинета на лекаря или в операционна, като това зависи от вашите предпочитания, както и от възможностите на вашия лекар. Най-често процедурата се прави под местна анестезия. Ако отстранявате множество бенки наведнъж, или процедурата се очаква да продължи по-дълго, може да се приложи обща анестезия или интравенозна премедикация. След манипулацията ще може да се приберете вкъщи веднага и да се наслаждавате на комфорта на вашия дом.

Повечето лекари използват местна анестезия за намаляване на болката и дискомфорта. Не трябва да усещате болка по време на процедурата. Когато се използва лазер, не се налага предварително обезболяване, защото се усеща само леко изтръпване. Усещането на болка е твърде различно и много зависи от избрания метод. На мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици. Непосредствено след процедурата вие трябва да избягвате мокренето, къпането и всякакави дейности, които увеличават овлажняванто на третирната зона. Ако внимателно следвате инструкциите на вашия лекар, ще предотвратите всякакви възможни компликации, както и забавянето на оздравителния процес.

Рискове от процедурата по премахване!
Рисковете, свързани с отсраняването на бенки, са минимални. Когато се прила плоското отстраняване, съществува риск от рецидив на бенката, въпреки че това се наблюдава много рядко. При елиптичната ексцизия маже да се получат лоши белези, особено при млади хора. Ако се стигне до такъв проблем, той може да се премахне чрез методите на естетичната хирургия. Много важен е избора на лекар, специализиран в извършването на тази процедура, с достатъчно познания и опит. Съберете подробна информация за дерматолозите във вашия район, както и кой от тях извършва оперативна дейност


Имайте на предвид, че информацията в този сайт има за цел да Ви въведе в процедурата и не трябва да се използва като причина за вземане на решение от ваша страна, нито като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да установите дали дадена процедура е подходяща за Вас е да се консултирате с квалифициран специалист, който да определи подходящите възможности приложими във вашия случай. Тази статия е само за обща информация на посетителя.

Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи