Премахване на бенки хирургично

Бенка на кожата
Всеки от нас познава тези малки, тъмни петънца по кожата. Но какво всъщност представляват бенките? Това са надигнати или на нивото на кожата образувания с променена пигментация. Те могат да се срещнат във всички части на тялото. Повечето бенки са кафеникави. Те могат да бъдат и с цвета на кожата, черни или дори сини. Цветът им се дължи на количеството пигмент /меланин/, който се намира в клетките и определя цвета на кожата. Дерматолозите разделят бенките на два вида. В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват придобити и вродени.

Бенките най-често се появяват при млади хора, преди 40 годишна възраст. В зависимост от тяхната локализация те могат да се появят незабелязано и да не причиняват проблеми или могат да бъдат едно неудобство чрез непрекъснатото триене от дрехи и бижута. Бенките могат да бъдат и причина за сериозни здравословни проблеми. Много кожни тумори и най-вече меланома, могат да се развият върху съществуващи бенки.

Вродени бенки
Вродените бенки се появяват още при раждането, или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем. В случай че претърпят трансформация, те се наричат конгенитални меланоцитни невуси.

Придобити бенки
Придобитите бенки са по-често срещани. Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.

Опасни ли са бенките?
Един от най-честите въпроси, които си задаваме, когато открием нова бенка по тялото си е дали те са опасни. Дерматолозите успокояват, че повечето са доброкачествени. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом. Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че превръщането на бенките в меланон е свързано със слънчеви изгаряния.

Не всички атипични бенки са предракови, но те по-често се израждат злокачествено спрямо обикновените бенки. Ако опасните бенки се открият и диагностицират рано, те могат да бъдат окончателно отстранени оперативно. Вие може да пожелаете отстраняване и на обикноввени бенки, особено тези които се търкат от дрехите или пречат при бръснене. Изпъкналите бенки също могат да се отстранят за подобряване на външния ви вид.

Ако искате да отстраните някоя ваша бенка, следващата информация ще ви запознае най-общо как става това. За по-подробна информация е желателно да се консултирате с вашия дерматолог, който има добри познания и опит при осъществяването на тази процедура.

Опасни бенки
Ако имате бенка която отговаря на някой от следващите признаци - промяна в първоначалния размер и вид, неправилни очертания, асиметрична, кървене, неравномерна пигментация или други признаци които й придават необичаен вид е много важно да се прегледате при лекр с опит в диагностиката и лечението на бенки и кожен рак.

Каква е ползата от хирургичното отстраняване на бенки?

Ако вашият лекар прецени, че бенката ви е рискова и потенциално канцерогенна, препоръчително е нейното отстраняване. Много важно е да следвате съветите на вашия лекар, ако той ви предложи отстраняване на бенката. По този начин ще се премахне опосността от злокачествено израждане на потенциално канцерогенните кожни клетки.е

Отстраняването на обикновените бенки може да доведе до по-добър вид на кожата, по-гладка, чиста и с намален риск от дразнене.


Как се осъществява терапията?

Храносмилателни ензими вредни комбинации храни
eXTReMe Tracker

- Последователи